Nieuwsbericht

Welkom Over OFW Nieuws & Publicaties Nieuws OFW bezocht Algemene Ledenvergadering HBV

OFW bezocht Algemene Ledenvergadering HBV

Leestijd: 3 min

“OFW, hoe zit het nu met zonnepanelen?”, een vraag die de Ledenraad van de Huurders Belangen Vereniging (HBV) stelde. Er zijn best wat onduidelijkheden over het plaatsen van zonnepanelen op OFW-woningen. Daarom bezocht OFW de Algemene Ledenvergadering van de HBV op woensdag 24 mei om vragen te beantwoorden.  

Mark Jochems (Projectcoördinator/Installatieverantwoordelijke) en Kars Orsel (Projectcoördinator) van OFW gaven antwoord op vragen als: “Waarom kunnen niet op alle woningen zonnepanelen?”, “Waarom moeten er minimaal 6 zonnepanelen geplaatst worden, er passen er 4 op mijn dak” en “Waarom mogen er geen zonnepanelen op de noordkant van het dak geplaatst worden?”. Aan de hand van een presentatie namen de heren de Ledenraad mee in de werking van zonnepanelen, de regels van de overheid en van OFW.

Zonnepanelen; per huishouden en woning anders

Afhankelijk van de geschiktheid van de woning, het energieverbruik en de situatie van het dak ten opzichte van de zon, plaatst OFW minimaal 6 en maximaal 12 zonnepanelen. “Allereerst moet het dak en de zonligging geschikt zijn”, vertelt Kars. “Zo wordt er gekeken of er niet te veel schaduw op het dak komt of dat er een dakkapel aanwezig is. Door schaduw produceren zonnepanelen veel minder energie. De opbrengst aan gratis stroom is daardoor lager dan de extra servicekosten die de huurder betaalt voor zonnepanelen. Dit zorgt dus voor extra kosten voor de huurder in plaats van minder en dat is niet de bedoeling. Dit geldt ook voor het plaatsen van zonnepanelen op de noordkant van de woning. En, zonnepanelen op een deel van het dak van de buren, waar wel ruimte is en geen schaduw, is wettelijk niet toegestaan.”

Hierna kijkt een adviseur van de installateur Nooter samen met de huurder naar het energieverbruik. Op basis daarvan wordt bepaald hoeveel zonnepanelen nodig zijn om dat energieverbruik via zonnestroom op te wekken. “Als het energieverbruik lager is dan de hoeveelheid stroom die 6 zonnepanelen opwekken, plaatsen wij geen zonnepanelen”, aldus Mark. “Dat heeft te maken met de kosten voor installatie en de servicekosten die de huurder gaat betalen. Met 4 zonnepanelen, komen deze kosten niet uit, wat betekent dat de huurder juist meer in de maand gaat betalen.” Kars voegt hier aan toe: “We hopen natuurlijk dat er in de toekomst hiervoor wel mogelijkheden zijn. We blijven de ontwikkelingen volgen.”

Ruim 1.000 OFW-woningen hebben zonnestroom

In 2016 is OFW gestart met het aanbregen van zonnepanelen. Ruim 1.000 woningen zijn inmiddels voorzien. “Terwijl we toen nog zonnepanelen moesten promoten en mensen de voordelen ervan in moesten laten zien, is dat nu al lang niet meer zo”, vertelt Kars. Mark sluit hier op aan: “We krijgen nu zelfs zoveel aanvragen binnen, dat er al mensen op de wachtlijst staan voor 2024.”

Lagere woonlasten

“We doen ons best om zoveel mogelijk huurders per jaar te helpen hun woon/-energielasten te verlagen”, sluiten beide heren af.  “Zo installeren we dit jaar ook planmatig warmtepompen in combincatie met zonnepanelen in zo’n 60 woningen. Ook kunnen huurders gratis een elektrische kookaansluiting bij ons aanvragen: ofw.nl/elektrisch-koken. Huurders moeten wel zelf een kookplaat aanschaffen”, aldus Mark. “En, we moderniseren de komende 5 tot 6 jaar ruim 400 woningen. Dat betekent dat we de woning verbeteren en verduurzamen”, aldus Kars.

Meer over zonnepanelen lees je hier.