Geen objecten gevonden

’n Warmtepomp? Is dat iets voor mij?

Publicatiedatum: 06-01-2021

 

Woningen verduurzamen is een mooi streven, maar hoe laat je bewoners meedoen? In een lege modelwoning in Swifterbant liet OFW voor de lockdown zien hoe de vervanging van een CV-ketel door een warmtepompsysteem eruit ziet.

“Ik vind het best spannend om te kiezen”, vertelt een huurder van een van de omliggende woningen aan OFW-adviseur Kars Orsel. Ze heeft zich al goed geïnformeerd, maar heeft nog wel vragen: “Hoeveel betaal ik straks meer of minder per maand en wordt de woning in de winter wel lekker warm?”

Lagere energiekosten, beter milieu

De modelwoning aan de Lange Streek 49 is onderdeel van 31 levensloopwoningen uit 2003. Omdat de oude CV-ketels niet meer voldoen aan de veiligheidsnormen, worden ze vervangen.

Toen hebben wij gedacht: waarom maak je het huis niet gasloos? Daarmee dragen we bij aan een veiligere woning, lagere energielasten en een beter milieu. Maar bewoners mogen ook kiezen voor weer een nieuwe ketel.

Rondleiding door de woning

Kars neemt elk half uur een buurtbewoner mee door het verwarmde huis. Twee nieuwe radiatoren zorgen voor de verwarming. En er is een mooie aansluiting voor elektrisch koken gemaakt. Dan naar boven, waar we de all-electric warmtepompsysteem zien. Op het dak haalt een buitenunit de warmte uit de lucht naar binnen. Binnen, op de plek van de oude CV-ketel, staat de binnenunit die samen met de 180 liter grote warmwaterboiler zorgt voor warm water. De twaalf zonnepanelen op het dak zorgen voor de opwekking van de extra benodigde stroom.

Vragen over ruimte, geluid en warmte

Bezoekers hebben vaak vragen over de ruimte, het geluid en de temperatuur. Het geluid is hetzelfde als van een CV-ketel, het huis is dankzij onze keuze voor een extra sterke warmtepomp ook echt in de winter goed te verwarmen. En ja, het grote watervat neemt wat extra ruimte, maar er is echt nog genoeg plek over, zie je ook hier. Je ziet dan ook dat veel bewoners door het zelf te zien overtuigd raken en kiezen voor een warmtepomp. Dat is mooi!

 

Deel deze pagina