Door drukte duurt het mogelijk wat langer voordat je antwoord van ons krijgt. Excuses voor het ongemak. 

Terug naar overzicht

99 woningen Spelwijk e.o.

Swifterbant | Spelwijk

Over dit project

OFW is gestart met voorbereidingen van moderniseringsplannen voor de komende jaren voor woningen met het bouwjaar 1970-1980. Hieronder vallen ook de 99 woningen in de Spelwijk en omgeving in Swifterbant.

In totaal staan er 480 woningen uit Swifterbant, Dronten en Biddinghuizen op de planning voor modernisering. In Swifterbant gaat het om 99 woningen aan:

 • De Vendelier 26 t/m 48
 • De Schuttershof 1 t/m 10
 • De Heraut 34 t/m 52 en 54 t/m 64
 • De Voetboog 2, 3, 4, 7, 8 en 11
 • De Handboog 1 t/m 8, 10, 11, 13 en 14
 • Langs de Bogen 2 t/m 12 en 1 t/m 11
 • De Banier 2 t/m 36, 11 t/m 17, 31 t/m 45

Voorbereiding

Op dit moment onderzoekt OFW hoe de modernisering uitgevoerd wordt. We bekijken bijvoorbeeld op welke manier we de woningen willen verduurzamen (qua elektriciteit en gas). Dit vraagt best wat tijd. Er zijn veel verschillende mogelijkheden. Hierbij spelen ook kosten een rol. Begin 2023 vertellen we de betreffende bewoners van bovengenoemde adressen meer over hoe de woningen gemoderniseerd worden.

Start flora- en faunaonderzoek (planten en dieren) - vanaf april 2022

Voordat wij starten met werkzaamheden aan de woningen, is OFW verplicht om een zogeheten flora- en faunaonderzoek uit te laten voeren. Met dit onderzoek worden alle (beschermde) planten en dieren (zoals vogels en vleermuizen) in de omgeving van de woningen in kaart gebracht. Als bijvoorbeeld beschermde diersoorten zich huisvesten bij of aan een woning, dan is OFW verplicht om alternatieven te bieden voor de diertjes.

Start onderzoek: april 2022

Einde onderzoek: december 2022

Locatie: Het onderzoek wordt gedaan vanaf de openbare weg.   

Het woononderzoek - begin 2023

Zodra we aan de slag gaan met de voorbereiding van de modernisering, dan betrekken we de bewoners vanaf het begin. We gaan eerst aan de slag met een woononderzoek, waarin we bewoners vragen over de huidige staat van hun woning, of er wensen zijn wat betreft de woning, maar ook de wijk.

Start modernisering - 2024

Naar verwachting kunnen we in 2024 starten met de werkzaamheden, de daadwerkelijke uitvoering van de modernisering. We vermelden hierbij wel dat we deze planning hebben gemaakt op basis van de kennis van nu. Er kunnen altijd onvoorziene omstandigheden zijn, waardoor wij genoodzaakt zijn om de planning aan te passen.


Veelgestelde vragen

Wordt er nog wel algemeen onderhoud uitgevoerd aan mijn woning?

Het algemeen onderhoud aan de woningen wordt net zo opgepakt als wij doen bij andere woningen.

Waar meld ik reparaties?

Reparaties meld je via je persoonlijke account MijnOFW op onze website www.ofw.nl of telefonisch (0321) 38 55 00. We plannen dan een afspraak met een servicemonteur om de reparatie(s) te verhelpen.

Ik heb last van vocht en schimmel in de woning, wat kan ik hieraan doen?

Dit kan meerdere oorzaken hebben (bijvoorbeeld een lekkage) en moet verder bekeken worden. Een opzichter van OFW kan hier verder naar kijken. Neem hiervoor contact met ons op.

Tips

Om vocht en schimmel op te lossen en te voorkomen (als het niet om een lekkage gaat):

 • Een beetje schimmel kun je eenvoudig verwijderen met een sopje.
 • Zorg dagelijks voor voldoende ventilatie in de woning. Zo kan het vocht dat in de woning ontstaat eruit en komt er frisse lucht de woning in.
 • Houd ventilatieroosters 24 uur per dag open of zet ramen 24 uur per dag op een kier.
 • Lucht elke dag 15 minuten door twee ramen tegen elkaar open te zetten. Ook in de winter. Door te luchten kun je zuiniger stoken! Want frisse lucht is makkelijker warm te krijgen.
 • Om schimmel te voorkomen, moet je de woning blijven verwarmen. Zet de thermostaat daarom niet lager dan 15-18 graden.
Ik heb plannen om te klussen in of aan mijn woning. Kan ik dat doen?

Houd er rekening mee dat er voor de modernisering ruimte vrij gemaakt moet worden om de woning. Denk bijvoorbeeld aan een overkapping aan de woning. Maar ook het aanbrengen van nieuw behang of nieuwe raambekleding. Neem daarom vooraf contact met ons op om af te stemmen. We bekijken samen of je de klus kunt uitvoeren of dat je toch beter kunt wachten tot na de modernisering. Zo voorkomen we dat je voor een korte periode hoge kosten maakt.

Ik wil graag zonnepanelen, is dat mogelijk?

Zonnepanelen zijn op dit moment helaas niet mogelijk. Het plaatsen van zonnepenalen is een forse investering voor OFW. We wachten hier daarom mee tot we starten we met de modernisering. Heb je op dit moment te maken met hoge energiekosten? We kijken graag een keer met je mee. Ook kun je hiervoor terecht bij het Energieloket in Dronten. Meer informatie lees je op de pagina 'Gebruik Energie Slim'.


 


Algemeen

 • Wijk Spelwijk
 • Plaats Swifterbant

Planning

 • Status In voorbereiding
 • Planning Start modernisering 2024
 • Partijen

 • Projectleider Kars Orsel
 • Locatie op kaart